Vlada španjolske regije Valencia predložila je zabranu prostitucije, tvrdeći da ona krši temeljna ljudska prava žena.

Ministarstvo pravosuđa i unutarnjih poslova Valencije, na čelu sa socijalističkom političarkom Gabrielom Bravo, nastoji stati na kraj prostituciji ne samo u Valenciji, već na nivou cijele Španjolske.

Ministrica Bravo je izjavila da prostitucija „nije problem javnog reda, već kršenje ljudskih prava žena.

Novčane kazne se koriste kao kazna za prekršaje ovisno o ozbiljnosti i kreću se od 500 do 3.000 eura za klijente prostitutki. A same prostitutke smatraju se žrtvama rodnog nasilja.

„Promovirat ćemo sveobuhvatan zakon koji ih uključuje kao žrtve prostitucije, trgovine ljudima ili iskorištavanja, one imaju pravo na beneficije.

Dio novog zakonodavstva također će uključivati ​​financiranje socijalne i psihološke skrbi za žrtve seksualne trgovine i pomoći ženama u pronalaženju novog zaposlenja i pružanju pomoći u smještaju.

U Valenciji posluje oko 10.000-13.000 prostitutki, a otkriveno je 164 bordela i više od 52.000 internetskih oglasa za prostituciju.

Dok je prostitucija legalna u mnogim zemljama Europske unije, poput Njemačke i Austrije, druge, poput Švedske, već dugo imaju zakone koji zabranjuju tu praksu i išli su na isti pristup kao i predloženi španjolski zakon ciljajući one koji kupuju seks, a ne same prostitutke.