Zastupnici vladajuće Socijalističke stranke (PSOE) dali su prijedlog zakona o legalizaciji eutanazije koji je prihvaćen na razmatranje u donjem domu parlamenta. Zakon se odnosi na smrtno bolesne i hendikepirane osobe koje bi izrazile želju za okončanjem života.

Prijedlog zakona usvojen je u utorak, a glasnogovornica PSOE-a Adriana Lastra izjavila je kako bi novi zakon „garantirao zaštitu osnovnog prava na život, ali i prepoznao da to pravo nije apsolutno.

Trenutni kazneni zakon Španjolske zabranjuje pomaganje u samoubojstvu, a jedini način za osobe koje ne žele produljenje svojih patnji jest – odbijanje „liječenja“, prenosi RT.

Usvajanje novog zakona bi osobama koje proživljavaju agoniju bez pozitivnog ishoda, omogućilo podnošenje zahtjeva za pomoć pri okončanju života, a što bi se također financiralo kroz javni ili privatni fond zdravstvenog osiguranja.

Iz opozicijske Narodne stranke (PP) su odbacili takvu ideju uz tvrdnju kako se radi o istom slučaju kao da „govorimo o neuspjehu, o priznanju političkog, profesionalnog i medicinskog poraza.

Da bi zakon došao do Senata, nacrt zakona morat će dobiti apsolutnu većinu glasova.

Eutanazija je trenutno u Europi legalna jedino u Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu.