Španjolska vlada naredila ekshumaciju, ne zna što će s Francovim ostacima

Foto: Desmond Boylan / Reuters

Španjolska vlada u sukobu je s obitelji pokojnog diktatora Francisca Franca zbog namjere da njegove posmrtne ostatke preseli iz memorijala Doline palih, koji je napravljen u doba Francove vlasti, a gdje se nalaze posmrtni ostaci 30.000 žrtava španjolskog građanskog rata. Memorijal je osmišljen kao simbol pomirenja nekad zaraćenih neprijatelja.

Socijalistička stranka, koja je na vlast došla u lipnju prošle godine, označila je ekshumaciju Francovog tijela kao primarni politički cilj. Odluka o micanju Francovih ostataka izazvala je burne reakcije dijela španjolske javnosti.

[do_widget id=text-53]

Zakon o preseljenju Francovih ostataka izglasan je u parlamenta sa 176 glasova za i 2 glasa protiv, dok je 165 zastupnika bilo odsutno.

Nakon što je vlada konačno odobrila prijedlog zakona, izdan je ultimatum obitelji pokojnika, da u roku od 15 dana moraju pronaći novo mjesto pokopa za Francove ostatke. Ako to ne učine, vlada će to učiniti umjesto njih.

Francova obitelj ne slaže se s tom idejom te je najavila da će vladinu odluku osporiti na Vrhovnom sudu. Luis Alfonso de Borbon, Francov pra-praunuk, poručio je: „Ako napadate Franca, napadate moju obitelj, napadate više od pola Španjolske, monarhiju i crkvu koja ga je štitila.

Povijest će osuditi one koji obesčaste ovaj grandiozan spomenik“, dodao je Borbon, aludirajući na baziliku u Dolini palih, gdje je Franco pokopan 1975. godine.