Španjolske vlasti propisale obvezu stalnog nošenja maski, čak i za vrijeme plivanja u moru

Španjolska je donijela novi zakon koji prisiljava ljude da nose maske za lice svugdje vani, pa čak i dok plivaju u moru.

Zakon, koji je stupio na snagu u srijedu, nalaže pokrivanje lica za sve starije od šest godina, a „prekršitelji“ se suočavaju s novčanim kaznama od 100 eura.

Jedino izuzeće od pravila su odrasli koji se vani bave sportom, ali ljudi koji se sunčaju vani ili se kupaju u bazenu ili moru i dalje moraju pokriti.

„Ovo će se odnositi na ljude koji se sunčaju ili čak kupaju u moru“, potvrđuje London Evening Standard.

Začudo, došlo je do velikih reakcija na apsurdni zakon, koji je „proširio zabrinutost španjolskom turističkom industrijom“, prema London Timesu.

„Prolazimo kroz vrstu pakla koja prijeti uništenjem tisuća i tisuća radnih mjesta i poduzeća“, rekao je José Luis Zoreda, potpredsjednik Exceltura, glavne lobističke skupine za španjolski turizam.

„A sada plaže žele pretvoriti u poljske bolnice na otvorenom“, dodao je.

Potencijalni turisti su već izrazili otvoreno nezadovoljstvo ovim suludim zakonom najavljujući da će na ljetovanja ići u druge zemlje koje nemaju takve rigorozne i apsurdne zakone.

Dužnosnici u nekim područjima obećali su da neće provoditi zakon o maskama oko bazena i na plaži, a velika većina posjetitelja plaže ionako ih ignorira.

Reagirajući na priču, epidemiolog prof. Mark Woolhouse rekao je da nema niti jednog primjera da se na pretrpanim plažama prenio koronavirus jer postoji „vrlo malo dokaza o prijenosu virusa na otvorenom“.

„Nikad nigdje u svijetu nije zabilježeno izbijanje epidemije Covid-19 na plaži, koliko je meni poznato, bilo gdje na svijetu“, rekao je Woolhouse, koji je odboru zastupnika rekao da će posjet plaži biti jedna od najsigurnijih stvari.