Vođa španjolske konzervativno-kršćanske stranke VOX Santiago Abascal, najavio je osnivanje novog sindikata pod nazivom „Solidarnost“. Naglasio je da se takav sindikat neće „prikloniti komunistima.“

Prema njegovom mišljenju, trenutni sindikati u Španjolskoj su motivirani ideološki, korumpirani i kontrolirani od oligarha i poslušni su vladi.

Umjesto da služe radnicima, služe marksističkim ideologijama, poput rodne ideologije, feminizma ili ultra-ekologije, što je dovelo do zatvaranja nekoliko tvrtki.

Zbog toga je potrebno uspostaviti novi savez koji će ujediniti „nekomunističke radnike“ i zaštititi njihove interese. Ne bi trebao služiti bilo kojoj stranci ili ideologiji, već štititi nacionalnu ekonomiju i prava španjolskih zaposlenika i njihovih obitelji, kao i manjih poduzeća i samozaposlenih.

Abascala također podržava i drugi VOX-ov aktivist – Javier Torres, koji je objasnio da izbor naziva „Solidarnost“ nije bio slučajan.

Inspirirao ga je poljski sindikat „Solidarność“ (Solidarnost), koji je osamdesetih godina imao najviše utjecaja na rušenju komunizma.

Prema Abascalu i njegovim pristašama, samo bi takav sindikat danas mogao napraviti prvi korak u razbijanju turboliberalnog sustava oligarhije.

Glasnogovornik VOX-a Jorge Buxade vjeruje da Španjolcima posebno sada treba solidarnost i ujedinjenje za obranu njihovih interesa.

U međuvremenu, marksisti i tradicionalni sindikati razbijaju španjolsku zajednicu i nastavljaju stvarati sukobe „između zaposlenika i poslodavaca, između bogatih i siromašnih, između muškaraca i žena, između Madrida i Katalonije.