Španjolski megalitički hram na dnu jezera ukazao se nakon ekstremne suše

Spomenik u Španjolskoj star 5.000 godina pojavio se nakon što je više od 50 godina bio potopljen na dnu akumulacijskog jezera. Na lokaciji se nalaze 144 granitna bloka visine dva metra, a čitav kompleks kolokvijalno se naziva „španjolskim Stonehengeom“. Sličnost s britanskom inačicom je zapanjujuća, s tim da se na španjolskoj lokaciji nalaze manje kamenje.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća španjolska vlast naredila je izgradnju brane za hidroelektranu Peraleda de la Mata u Extremaduri, a spomenik je ostao na dnu akumulacijskog jezera.

Zahvaljujući dugotrajnoj suši spomenik su ponovno obasjale sunčeve zrake nakon što je nestala voda iz jezera.

Smatra se da su Kelti, koji su vjerojatni stvaratelji ovog spomenika, živjeli na španjolskom poluotoku prije više od 4.000, možda i 5.000 godina.

Kamenje za izradu ovog hrama dovedeno je ovamo iz udaljenosti od pet kilometara, a vjerujemo da je svrha hrama bila štovanje sunca“, rekao je Ángel Castaño, predsjednik kulturnog društva Peraleda.

Ovdašnji ljudi znaju za ovo mjesto, ali nisu ga imali prilike vidjeti. Želimo da vlasti presele hram na obalu jezera kako bi to postala rutistička atrakcija.“

Utvrđivanje starosti ugljikom pokazalo je da bi starog hrama trebala bitiizmeđu 4.000 i 5.000 godina.