Španjolski parlament glasa o tome treba li ostatke fašističkog vođe Franca izvaditi iz njegove grobnice

Foto: AFP PHOTO / Philippe Desmazes

Španjolski parlament vodi raspravu o tome treba li ekshumirati ostatke Francisca Franca, fašističkog vođe Španjolske u razdoblju od 1939. do 1975. godine, iz velikog mauzoleja pored Madrida.

Očekuje se da će parlament odobriti prijedlog kojim se poziva vlada da započne s procesom „preobražaja spomenika koji veliča fašističkog diktatora u mjesto sjećanja i pomirbe“.

Takozvana Dolina palih je ogromna bazilika izgrađena usred stjenovitog brda nekih 50 kilometara sjeverozapadno od Madrida. Čitav kompleks prostire se na 13 kvadratnih kilometara te je okružen borovom šumom. Uključuje šetnicu koja vodi do visokih kolonada i ulaza u baziliku.

U sredini bazilike nalaze se grobnice generala Francisca Franca i Josea Antonio Primo de Rivere, osnivača španjolske fašističke stranke Falanga.

Grobnice na obje strane mauzoleja sadrže ostatke 50.000 ljudi koji su poginuli u španjolskom građanskom ratu, uključujući ostatke republikanaca, Francovih neprijatelja, čiji ostaci su preseljeni tamo s ciljem opće pomirbe španjolskog naroda koju je Franco zagovarao nakon rata.

Zanimljivo je zamjetiti da unatoč tome što ga neki sada žele iskopati iz groba i izvoditi tko zna kakve morbidnosti s njegovim kostima,  taj „zli fašist“ Franco nije imao potrebu oskrvnivanja leševa svojih neprijatelja, već je naredio da budu pokopani s istim počastima kao i oni koji su se borili na njegovoj strani.

Autor: Tribun