Španjolski sud omogućio 8-godišnjem djetetu da promijeni spol

Foto: Instagram

Španjolski sudac dao je osmogodišnjem djetetu mogućnost promjene spola u svom rodnom listu, tvrdeći da je dijete bilo dovoljno zrelo da donese odluku.

Sudac u španjolskom gradu Ourense dao je djetetu, rođenom u ženskom rodu i koje želi biti priznato kao muško, mogućnost promjene spola u svom rodnom listu i drugim državnim dokumentima.

Roditelji djeteta u početku su pokušali promijeniti ime djeteta kada je dijete imalo pet godina i zatražili su promjenu spola prošlog svibnja, ali je sudac u rujnu prošle godine odbio zahtjev, tvrdeći da dijete nije dovoljno zrelo, izvještava El Mundo.

Pro-trans udruga, Euforia Familias Trans-Aliadas, savjetovala je obitelj, koja se potom žalila na odluku, tvrdeći da prvi sudac nije razgovarao s djetetom. Novi sudac u predmetu obavio je razgovor i utvrdio da je dijete “dovoljno zrelo” da promijeni spol.

Sudac je ustvrdio da je dijete godinama mislilo o sebi kao o muško i naveo da “nedostatak legitimiteta maloljetnika da isprave svoj spol u matičnom registru znači uskraćivanje prava na seksualni identitet”.

Odluka, koja je donesena 10. lipnja, ali nije objavljena do ponedjeljka, dolazi u trenutku kada španjolska vlada zagovara novi zakon o transrodnim osobama koji će omogućiti svakome starijem od 16 godina da promijeni spol u državnim dokumentima bez potrebe za medicinskim zahtjevima ili hormonima.