Petorica silovatelja koja su osuđena na bijednih devet godina zatvora zbog silovanja 18-godišnjakinje, puštena su na slobodu uz jamčevinu.

Silovatelji koji su svoju žrtvu napastovali 7. srpnja 2016., na festivalu San Fermin u Pamploni, osuđeni su u travnju pojedinačno na devet godina zatvora. Međutim, sud ih je odlučio pustiti na slobodu dok traje žalbeni postupak, uz jamčevinu, jer nije smatrao da je žrtva bila podvrgnuta uznemiravanju i nasilju.

Treći dan prosvjeda u Španjolskoj protiv blagih kazni za petoricu muškaraca optuženih za grupno silovanje

Osuđeni su se žalili na presude i dužinu zatvorskih kazni, a sud u Pamploni prošlog četvrtka odlučio ih je pustiti na slobodu uz jamčevinu od 6000 eura, dok traje žalbeni postupak, piše The Local.

Sud je puštanje na slobodu objasnio i bizarnim argumentom, prema kojem tvrdi kako je jamčevina odobrena jer je „društveni pritisak na njih toliko velik da je praktički nezamislivo da bi riskirali ponovno kazneno djelo.

Petorici su oduzete putovnice te se moraju javljati na sud tri puta tjedno. Također im je zabranjeno putovati u Madrid, gdje živi žrtva koju su zlostavljali.

Zanimljivost je da je jedan od petorice policajac, dok se svi smatraju „hardcore“ navijačima nogometnog kluba Sevilla.

Veliki broj Španjolaca pobjesnio je na ovaj potez španjolskog pravosuđa te su prošlog petka izašli na ulice španjolskih gradova. Nekoliko tisuća ljudi okupilo se ispred zgrade Ministarstva pravosuđa u Madridu.

Drugi prosvjednici okupili su se u Sevilli, gradu iz kojeg potječu petorica silovatelja, a prosvjednici su okupirali i ulice u Pamploni i Granadi.