Španjolski vrhovni sud zabranio korištenje surogat majki – „To je degradacija žene“

Španjolski vrhovni sud presudio je da surogat majčinstvo iskorištava žene, krši španjolske zakone i ustav zemlje, ali je naveo da se pitanja surogat majčinstva mogu riješiti postupkom posvojenja.

Vrhovni sud potvrdio je španjolske zakone protiv surogat majčinstva, navodeći da čin surogat majčinstva „povlači štetu po najbolji interes djeteta i iskorištavanje žena koje je neprihvatljivo“.

Obje se tretiraju kao puki objekti, a ne kao osobe koje imaju dostojanstvo koje je primjereno njihovom stanju kao ljudskih bića i temeljna prava koja su inherentna tom dostojanstvu”, naveo je sud i dodao da su surogat majke podvrgnute „ograničenjima njezine osobne autonomije i njenog fizičkog i moralnog integriteta nespojivog s ljudskim dostojanstvom“, izvještavaju novine El Mundo.

Govoreći o djeci surogat majki, sud je rekao da su djeca „lišena prava da znaju svoje porijeklo, tretira ih se kao objekt“.

Međutim, sud je primijetio da su Španjolci još uvijek u mogućnosti sudjelovati u procesu surogat majčinstva sve dok to rade u inozemstvu i da je djeci dovedenoj u Španjolsku dopušten slobodan ulazak u zemlju.