Predstavnica Filipinskog udruženja izvoznika usluga najavila je mogućnost dolaska tisuća Filipinaca kao radne snage. Pored toga, sličnu vijest objavilo je veleposlanstvo Bangladeša.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Elsa U. Vila, predstavnica Filipinskog udruženja izvoznika usluga iskazala je mogućnost dovođenja tisuća Filipinaca u Hrvatsku, za potrebe rada.

Početkom ove godine kazali su nam da vam je potrebno oko 2000 radnika, a te potrebe su otada samo narasle. Mi možemo zadovoljiti tu potražnju za radnicima“, rekla je Villa. Ona je dodala da su po pitanju plaća Filipinci niskih zahtjeva.

Oni sa nižim stupnjem obrazovanja spremni su raditi za plaće od po 450 eura mjesečno, ali uz plaćeni smještaj i hranu. Oni obrazovaniji navodno bi trebali dobivati minimalno 700 eura.

Većina Filipinaca bila bi usmjerena na turizam, ali očito i neke druge grane.


Vlada navodno ima novi plan za zapošljavanje i ostanak mladih u Hrvatskoj


Nasuprot tome, veleposlanstvo Bangladeša u Haagu nudi nam veću lepezu „stručnog osoblja“. Naime, na sastanku bangladeškog veleposlanika sa zamjenikom ministra rada Draženom Opelićem, hrvatske vlasti uskoro bi trebale poslati nacrt dokumenta kojim se utvrđuje dogovor o pitanju uvoza radne snage, piše Večernji list.

Opalić je prilikom sastanka u Zagrebu prenio poruku veleposlaniku Sheikhu Mohammedu Belalu kako Hrvatska treba liječnike, medicinske sestre, informatičare, turističke i građevinske djelatnike – sve one koje su hrvatske vlasti svojom anti-gospodarskom politikom odavno protjerale.

Bangladešani su potvrdili kako mogu udovoljiti tim zahtjevima, a Hrvati će se s pravom zapitati na kojem li je to nivou Bangladeš ako bi njihovi „stručnjaci“ mogli uskoro popunjavati primjerice domaće ordinacije ili bolnice.

Hrvatsku, uz bok europskim zemljama, od kojih se navodno još uvijek ograđujemo po pitanju imigracije, očekuje bistra i svijetla budućnost. Više se nećemo morati brinuti o preniskim plaćama, društvenom jalu i zavisti, kao ni o samim mirovinam. Naime, kroz koje desetljeće ionako nas više neće biti.