SPLC proglasio vojne baze „spomenicima Konfederacije“ te zatražio njihovo zatvaranje

Foto: Getty

Southern Poverty Law Center (SPLC), američka organizacija iznimno neprijateljski nastrojena prema bijelačkom nasljeđu u SAD-u, proglasila je tri najveće američke vojne baze „spomenicima Konfederacije“, koji imaju mogućnost „pokrenuti još nemira i krvoprolića“ ukoliko ih ekstremni ljevičari ne „sruše“.

SPLC među bazama navodi Fort Hood u Teksasu, Fort Bragg u Sjevernoj Karolini i Fort Benning u Georgiji. Tri baze nalaze se zapravo na novoj karti među još 1500 drugih „spomenika Konfederaciji“ za koje SPLC tvrdi da bi mogli prouzročiti još nasilja kakvo se dogodilo u Charlottesvilleu u srpnju ove godine. Naime, sve tri baze nose ime vojnih zapovjednika Konfederacije.

Međutim, SPLC ne traži preimenovanje niti jednog od 1500 objekata, već njihovo zatvaranje (!); preimenovanje očito nije opcija.

Više od 1500 spomenika Konfederaciji stoji u zajednicama kao što je Charlottesville, s potencijalom da prouzrokuju još nemira i krvoprolića,“ stoji u izjavi SPLC-a. „Vrijeme je da ih srušimo,“ poziva SPLC, uz očitu tendenciju ka nasilju, što je uobičajena slika kad su u pitanju „prosvjedi“ ekstremnih ljevičara.

Ironično, na popisu se također nalaze osnovne i srednje škole, lokalne ulice te čak i čitavi gradovi koje „vjerodostojni borci za ljudska prava“ smatraju uzročnicima mržnje i „bijelog supremacizma.“

SPLC je pozvao ekstremne ljevičare da lokalnim novinskim listovima šalju na tone pisama i poziva kojima bi se trebao izvršiti pritisak na medije da potaknu rušenje spomenika. Sama karta tih „spomenika Konfederaciji“ identična je „karti mržnje“ na osnovu koje je 2012. terorist Floyd Lee Corkins izveo napad na Family Research Center, boreći se navodno protiv mržnje. Corkins je bio veliki ljubitelj SPLC-a, što u ovoj organizaciji odbacuju.

Zanimljivost jer da su upravo vojnici iz baze Fort Hood velikim dijelom pomagali žrtvama nedavnog uragana Harveya.