Spomenici britanskim povijesnim velikanima mogli bi biti uklonjeni jer „vrijeđaju nečije osjećaje“

Spomenici u Velikoj Britaniji podignuti u čast povjesnih ličnosti mogu se srušiti ili premjestiti kako ne bi uvrijedili javnost, prema novim smjernicama velške vlade koje je u subotu citirao Telegraph. List navodi kako se očekuje da će dokument biti dovršen ovog mjeseca.

Smjernice tvrde da spomenici “mogu biti uvredljivi za današnje ljude koji ih vide u drugačijem svjetlu”, uključujući i kao “agresore koji su pokorili narode kako bi proširili Britansko carstvo”.

U dokumentu se navodno tvrdi da postojeći spomenici projiciraju “percepciju da su postignuća koja društvo smatra vrijednima pažnje zapravo postignuća moćnih, starijih, vojno sposobnih bijelih muškaraca”.

Prema Telegraphu, pod ovu bi rubriku mogle potpasti statue generala Arthura Wellesleya i admirala Horatia Nelsona, hvaljenih zbog pobjeda protiv Napoleona. Aktivisti su u prošlosti optuživali oba zapovjednika za omogućavanje kolonijalizma i ropstva.

Smjernice savjetuju vlasti i druge javne institucije da “poduzmu mjere” kako bi postavile “pravu povijesnu priču”, prema novinama.

Navedene opcije uključuju uništavanje i premještanje “uvredljivih i neželjenih predmeta”. Dužnosnicima se također preporučuje da “spomenike diskretno uokvire ili ih kreativno uklope u nova umjetnička djela”, kao i da uklone nazive ulica i zgrada koje javnost smatra neprikladnima.