Bliži se trenutak kada Srbija neće imati izbora nego popustiti pred zahtjevima Zapada da uvede sankcije Rusiji, upozorio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da očekuje “veliku eskalaciju” sukoba u Ukrajini u sljedećih šest mjeseci. Dosadašnje borbe osjećat će se kao “gotovo ništa, u usporedbi s onim što dolazi”, upozorio je.

Ova situacija “utjecat će na našu zemlju jer će pritisak na Beograd, u smislu njegovih odnosa s Rusijom, postati dva ili tri puta jači – iako je već sada vrlo jak”, rekao je Vučić.

Sankcioniranje Moskve zbog njezine vojne operacije u Ukrajini i priznavanje neovisnosti Kosova Bruxelles je izdvojio kao ključne uvjete za kandidaturu Beograda za ulazak u EU.

Vučić, koji je mjesecima odbijao oba zahtjeva, sada kaže da bi na kraju mogao doći trenutak kada bi se Beograd mogao pridružiti sankcijama EU prema Moskvi.

“Guramo ovako dokle god možemo, ja ću znati kad je pravi trenutak i neću ništa skrivati od ljudi. Taj trenutak se već dugo približava”, rekao je.

Srpski predsjednik je otkrio da je prije vjerovao da Zapad, koji oružjem, sredstvima i obavještajnim podacima podupire vladu u Kijevu, preuzima glavnu riječ u Ukrajini. Međutim, “u ovom trenutku više nije sasvim jasno tko pobjeđuje u Ukrajini”, dodao je.

Šanse Moskve za uspjeh povećane su činjenicom da sada postoji “jedinstvo” među ruskim narodom u vezi sa sukobom, posebno nakon što su Berlin i neke druge zemlje prošlog mjeseca objavile da će Kijevu biti isporučeni tenkovi Leopard njemačke proizvodnje, rekao je.

Prema Vučićevim riječima, Srbiji će biti “teško” bez obzira tko pobijedi u Ukrajini. “Zapad ne želi zemlju u savezu s Rusijom usred Europe. S druge strane, Rusija ne želi izgubiti sve što ima na Balkanu”, rekao je.

Zbog toga Beograd ostaje među rijetkim međunarodnim igračima koji govore o potrebi diplomatskog rješenja krize, ali “mir više nitko ne smije spominjati”, ustvrdio je.