Srbija kreće u razvoj vojne industrije, otvara novih 800 radnih mjesta u tom sektoru

Foto: AP/Darko Vojinovic

Osamsto novih radnih mjesta otvorit će se u srpskoj vojnoj industriji ove godine, uključujući dva remontna centra za helikoptere koji se planiraju otvoriti sljedeće godine, s ciljem povećanja vojnog potencijala te zemlje, te gospodarskog razvoja na krilima vojne industrije.

Srpski ministar obrane Zoran Đorđević izjavio je za Sputnik da je u sklopu gospodarskog razvoja Srbija predvidjela ulaganje 45 milijuna eura u razvoj vojne industrije. Dodao je da će se jedan remontni centar baviti održavanjem ruskih helikoptera, dok će drugi biti namjenjen za Airbusove letjelice.

Želimo postati regionalni servisni centar za Airbusove helikoptere. X-145 helikopter srednjeg dometa je odličan proizvod i sigurni smo da će se dobro prodavati u Srbiji i drugdje na Balkanu.

Srpska vlada donijela je odluku kojom vojna industrija postaje ključan segment gospodarstva. Upitan hoće li Srbija ući u kooperaciju s drugim zemljama, Đorđević je rekao da Srbija nema takve planove, te je naglasio važnost vojne proizvodnje za potrebe vojske i nacionalno gospodarstvo u cjelini.

Naš parlament radi na zakonu o proizvodnji i trgovini oružjem i streljivom, koji će omogućiti strano vlasništvo do maksimalno 49 posto udjela u našim pogonima. Postoji veliki strani interes za ulaganje u Srbiju. Ovo bi znatno olakšalo pokretanje vojne industrije i učinilo proizvodnju jeftinijom.

Izvor: Sputnik