Srpski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je povećanje broja vojnika u specijalnim postrojbama s 1.500 na 5.000, rekao je u ponedjeljak ministar obrane Miloš Vučević. Očekuje se da će snage biti formirane do kraja 2023. godine, dodao je.

Vojska Srbije dobila bi „5.000 vrhunski obučenih i dobro pripremljenih vojnika, dočasnika i časnika, koji će završiti najmoderniju, najsuvremeniju obuku… i raspolagati najsuvremenijim naoružanjem i vojnom opremom“, napisao je Vučević u objavi na Instagramu.

Nova snaga bila bi „najjača šaka koja bi razbila zle namjere i ciljeve onih koji ne vole naš narod i žele zlo našem narodu“, rekao je ministar, dodavši da će reformirane specijalne postrojbe biti spremne ispuniti bilo koje zadaće u bilo kojem dijelu zemlje u bilo koje vrijeme te „odgovoriti na sve izazove s kojima se naša domovina suočava“.

Ova objava dolazi usred napetog sukoba između Srbije i Kosova koji je već skrenuo pozornost EU i NATO-a. Napetosti su se rasplamsale ranije ovog mjeseca kada su Srbi, koji čine većinu u sjevernom dijelu odcijepljene regije, postavili barikade prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg policajca optuženog za napad na patrolu kosovske policije.