Srbija priprema tužbu protiv NATO-a zbog bombardiranja iz 1999. godine

Srbija je okupila tim pravnika s ciljem pokretanja parnice protiv NATO-a, zbog štete koju je zemlja pretrpila tijekom bombardiranja iz 1999. godine. Tim će sačinjavati ponajbolji odvjetnici iz Srbije, kao i zemalja EU, Kine, Rusije i Indije, a tim će voditi poznati srpski odvjetnik Srđan Aleksić.

Podnijet ćemo tužbu protiv zemalja članica NATO-a, učesnica u agresiji na SR Jugoslaviju 1999. godine. Protiv 20 zemalja koje su posredno ili neposredno učestvovale u agresiji. Tužbe će biti podnesene protiv pojedinačnih zemalja članica saveza.

Prema riječima Aleksića, odvjetnici ne namjeravaju pokrenuti parnicu pred međunarodnim sudom pravde, već žele pokrenuti pojedinačne parnice pred nacionalnim sudovima svake od dvadesetak država.

Smatramo da su njihovi sudovi nadležni jer su te zemlje prekršile prije svega član 7 Povelje UN-a, koji zabranjuje primjenu agresije protiv bilo koje zemlje. NATO je prekršio 5. i 6. član svog statuta jer je on obrambeni, a ne napadački savez. Prekršeno je međunarodno pravo, prije svega konvencije koje zabranjuju agresiju i upotrebu sile protiv suverene zemlje.

Članovi tima namjeravaju pripremiti dvadesetak tužbi koji se temelje na raznim dokumentima koji prikazuju razmjer štete nanesen Srbiji, kao što su medicinski dokumenti koji prikazuju poveznicu između korištenja osiromašenog urana i porasta broja oboljelih od zloćudnih bolesti u Srbiji tijekom protekla dva desetljeća.

Na teritorij tadašnje Jugoslavije bačeno je između 10 i 15 tona urana. Broj oboljelih od karcinoma je alarmantan. Od malignih bolesti u Srbiji svake godine oboli 2,5 posto stanovništva, odnosno 33.000 ljudi. Svakog dana od ove opake bolesti dnevno oboli jedno dijete. Od 1999. godine do danas broj oboljelih od raka je peterostruko porastao. Stanovništvo masovno oboljeva, prije svega na jugu Srbije, te na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Sputnik