Srbija proglašena najjačom vojnom silom na području bivše Jugoslavije

Prema popisu država koji je za 2021. godinu objavila organizacija Global Firepower, a koji rangira države po jačini svoje vojne moći, Srbija je najjača vojna sila među zemljama bivše Jugoslavije, te se na globalnom planu nalazi na 61. mjestu u svijetu.

Hrvatska se našla na 63. mjestu, dok je Slovenija na 88, BiH na 121., Crna Gora na 123. i Sjeverna Makedonija na 133. mjestu.

Najjača svjetska vojna sila, prema tom popisu, su Sjedinjene Američke Države, a slijede Rusija na drugom, Kina na trećem, Indija na četvrtom i Japan na petom mjestu.

Najjača europska vojna sila je Francuska na sedmom mjestu, a slijede ju Velika Britanija na osmom, Turska na jedanaestom, Italija na dvanaestom i Njemačka na petnaestom mjestu.

Popis je kreirana na temelju više od 50 faktora za određivanje indeksa vojne moći. Ti faktori uključuju konkretne vojne snage, poput broja vojnika, aviona, tenkova, zatim financijsku moć države i izdvajanja u obrambene svrhe, logistički kapaciteti, zemljopisni položaj i mnogi drugi.