Beograd je u ponedjeljak bio na meti niza prijetnji bombama, uključujući prijetnje školama, mostovima, restoranima i nogometnoj utakmici, zbog čega je promet u glavnom gradu Srbije bio zaustavljen.

Policija je u priopćenju objavila da nakon različitih pretraga nije pronađena nijedna eksplozivna naprava. Nije odmah jasno tko stoji iza navodnih prijetnji poslanih e-poštom.

Nakon prijetnji evakuirano je gotovo 100 osnovnih škola, kao i nekoliko restorana, uključujući McDonald’s i trgovačke centre, mostove, zoološki vrt, zračnu luku, željezničku stanicu i vodovod.

Nogometna prvenstvena utakmica odgođena je jer je policija pretraživala stadion. Policija je blokirala promet preko mostova tijekom špice, stvarajući ogroman zastoj.

“Iako se čini da su prijetnje lažne, ne bismo ih trebali olako shvatiti”, rekao je Branko Ružić, ministar u Vladi Srbije.

Vlasti nisu precizirale tko stoji iza prijetnji koje se bilježe proteklih dana postupno pojačanim intenzitetom.

Srpski tabloidi navode da su sve prijetnje “došle iz inozemstva kao znak pritiska” zbog odbijanja Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Izvješća nije bilo moguće neovisno provjeriti.

Nacionalni zračni prijevoznik Air Serbia suočio se s nekoliko prijetnji bombom u posljednjih nekoliko mjeseci nakon što je bila jedina europska tvrtka, osim turskih prijevoznika, koja održava redovite letove za Rusiju unatoč embargu na letove Zapada.

Srbijanski proruski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija meta specijalnog rata koji dolazi s različitih europskih adresa.