Središnja banka Irske vjeruje da u zemlju ne dolazi dovoljno migranata koji bi omogućili „efekt smanjenja plaća“ te da „ako plaće ne budu fleksibilne prema dolje“ to bi moglo prouzročiti „zabrinutost“.

Banka, koja je otprilike ekvivalent Banci Engleske u Ujedinjenom Kraljevstvu ili Federalnim rezervama u Sjedinjenim Državama, ali manje neovisna ako je u pitanju Europski sustav središnjih banaka, pod širokom nadležnošću Europske središnje banke (ECB), inzistira na tome da će zemlja „vjerojatno zahtijevati značajan priljev radnika iz inozemstva u narednim godinama, pod uvjetom da ekonomija ostane na povoljnoj putanji rasta“.

Izvješća koje je objavila ova financijska institucija, podsjećaju da je masovna imigracija „bila glavno obilježje irskog tržišta rada u razdoblju od 2004. do 2007.“ – prije financijskog pada. Međutim, dok se neto imigracija „povećala na 34.000 u 2018.,“, priljev se sada usmjerava prema visoko kvalificiranim imigrantima, dopuštajući rast plaća.

Kako je ponuda radne snage manja u odnosu na potražnju, povećava se pregovaračka moć radnika i povećava cijena radne snage“, upozorava se u izvješću, tvrdeći da će „u narednim godinama biti potrebno kontinuirano povećanje neto unutarnje migracije kako bi se osiguralo da rast neće ometati ograničenja u ponudi radne snage.

Izvješća Središnje banke potvrđuju da masovna imigracija povećava i „najamnine i cijene“ te da će „povećani broj migranata stvoriti preveliki pritisak u drugim područjima gospodarstva, posebno na već zagušenom tržištu stanova“. Pritom se sugerira i na to da bi se političari u konačnici trebali spustiti na stranu poslodavaca koji inzistiraju da moraju zadržati pristup velikim bazenima strane radne snage, u ime održavanja „rasta“.

Izvješće predlaže da bi preferirani način Banke za ublažavanje neizbježnog pritiska na stanovanje bio jednostavno izgradnja više stanova, jer „kontinuirano usredotočenje na rješavanje nestašice stambenog prostora može pomoći da Irska ostane atraktivno mjesto za migrante koji će trebati popuniti slobodna radna mjesta na tržištu rada“.

Zbog enormne pohlepe za profitom, nitko nije razmotrio učinak masovne imigracije na irsko društvo, kulturu, seosku regiju, opće zagušenje, socijalnu ne-koheziju i slično u ovakvoj eksponencijalnoj hiper-ekspanziji stanovništva stranog podrijetla.