Srednjovječne žene zamrzavaju jajašca – čekaju „savršenog“ oca

Sve se više žena odlučuje zamrznuti svoja jajašca kao svoj životni odabir dok u njihov život ne uđe „savršeni potencijalni otac“. Prethodno se smatralo da se žene na taj potez odlučuju samo radi svoje karijere, međutim novija istraživanja pokazala su da to nije jedini razlog.

Kylie Baldwin, koja je provela istraživanje, anketirala je skupinu žena koje su se odlučile na zamrzavanje jajašaca, rezultat je bio pomalo iznenađujuć, naime one čekaju da u njihov život uđe „savršeni kandidat za oca“.

Nedostatak takvog određenog potencijalnog oca, ne nedostatak partnera, doveo ih je u situaciju da zamrznu jajašca. Ne radi se samo o traženju idealnog partnera, već o traženju idealnog oca svoje djece.“

Neke od žena nalaze se ili su se nalazile u vezama, međutim odlučile su se na taj korak jer smatraju da njihov partner nije očinski materijal, te se nadaju da će naletjeti na nekog boljeg.

816 Britanki odlučilo se na zamrzavanje tijekom 2014. godine, što je 25 % više u odnosu na 2013. godinu, a gotovo trideset puta više nego 2001. godine, kada ih je samo 29 odlučilo zamrznuti jajašca.

Klinike naplaćuju do 55.000 kuna po tretmanu. Ali neke žene se odlučuju i na 10 tretmana, što može cijenu dovesti do pola milijuna kuna.

Baldwin, koja je vodila istraživanje, kaže da su to žene uglavnom srednjeg staleža te visokoobrazovane, dok se prosječno u 38-oj godini života odlučuju na zamrzavanje.

Pitala sam ih koja je njihova motivacija, i moram reći da niti jedna nije navela karijeru kao glavni razlog. Umjesto toga, većina ih je kazala da još nije došlo vrijeme da budu majke, iz ovog ili onog razloga.“

Istraživanje je pokazalo da žene koriste ovaj postupak kao kompenzaciju za nesposobnost ili nemogućnost pronalaska odgovarajućeg partnera. One pak opravdanje nalaze u nemogućnosti pronalaska odgovarajućeg partnera koji će biti jednako predan roditeljstvu kao i one, što je pomalo ironično, jer da su doista predane želji da budu majke, u prijašnjih dvadesetak godina bi našle partnera sa kojim bi mogle zasnovati obitelj.

Stručnjaci pak upozoravaju da zamrzavanje jajašaca ne garantira majčinstvo. Od 2001. godine, 3.676 Britanki zamrznulo je svoja jajašca, ali rezultat je bio manje od 60 beba rođeno na taj način.

Robert Winston, jedan od pionira umjetne oplodnje, opisao je cijeli postupak kao „prenapuhan i preplaćen radi komercijalnih razloga sa malom stvarnom mogućnošću trudnoće u većini slučajeva“.

Većina ovih žena kompenzira za svoje loše životne odluke dok su bile mlađe. Kako žene stare, tako se smanjuje količina njima dostupnih muškaraca. Sa muškarcima je drugačija situacija. Muškarci kako stare imaju veći izbor žena te postaju bolji skrbitelji za obitelj.

No bilo kako bilo, čini se da su žene ponajviše žrtve lažnih društvenih očekivanja koja su im nametnula ideju da su one princeze kojima bi sve trebalo biti servirano te kojih negdje čeka savršeni princ na bijelom konju. Kada shvate da život nije bajka, te da princa nema ili je princ već našao svoju princezu koja nije odlučila čekati do četrdesete da ima djecu, već je kasno i jedina nada ostane „frižider“.