Istraživanje koje je provelo britansko ministarstvo unutarnjih poslova pokazalo je da su muškarci u tridesetim, četrdesetim i pedesetim godinama, najčešći korisnici usluga prostitutki, a većinom se radi o osobama srednjeg i višeg staleža.

Razlozi posjeta prostitutkama variraju od usamljenosti, „nedostatka vremena za ulaganje u neplaćenu vezu“, do života u braku ili vezi bez seksa. Istraživanje je uključilo odgovore 529 trenutnih i bivših prostitutki, te ukupno 1.180 osoba kroz razdoblje od šest mjeseci.

Razlog narudžbe istraživanja bio je utvrditi prirodu i učestalost prostitucije u Engleskoj i Walesu s ciljem poboljšanja zakona koji se odnose na nju. U istraživanje su uključene i osobe s iskustvom u vođenju javnih kuća i nuđenju BDSM usluga.

Većina klijenata u javne kuće dolazi individualno, a neki u skupinama. Neki putuju u druge dijelove Velike Britanije zbog seksualnih usluga, a neki i u inozemstvo.

U Velikoj Britaniji ima oko 72.000 prostitutki, od kojih su devedeset posto žene, a većina procesa prostitucije je ilegalna.

Istraživanje je pokazalo da većina prostituki nudi seksualne usluge zbog financijske koristi, dok je manjem dijelu to profesionalni izbor koji im pruža zadovoljstvo.