Srušena stranica DCLeaksa, nakon objave dokumenata koji inkriminiraju Sorosa i Otvoreno Društvo

Foto: REUTERS / Jason Reed

George Soros, Chairman of the Open Society Institute, smiles at a forum sponsored by the New America Foundation in Washington September 13, 2006. Soros discussed "the age of fallibility, the consequences of the war on terror".    REUTERS/Jason Reed  (UNITED STATES)

Stranica DCLeaks, koja objavljuje informacije o moćnim političkim ličnostima, ostala je bez polovice sadržaja koji se nalazio online na serverima, nakon što je objavila mnoštvo dokumenata o milijarderu Georgeu Sorosu i njegovoj organizaciji Otvoreno Društvo (Open Society Foundation). Njihov korisnički račun na Twitteru također je suspendiran je bez ikakvog objašnjenja.

DCLeaks je prethodno objavio 2.500 internih dokumenata Otvorenog Društva, kako bi „pružio uvid u način rada i funkcioniranja jedne od najutjecajnijih mreža na svijetu“.

Objavljeni dokumenti imali su štetan utjecaj na ugled te organizacije, pošto se pokazalo da su na razne, često nemoralne, a možda čak i nezakonite načine utjecali na oblikovanje kako svjetske, tako i nacionalih politika. Organizacija je priznala da su dokumenti izvorni.

Prije nego što je stranica DC Leaksa srušena, glasnogovornik Otvorenog Društva nazvao je objavljivanje dokumenata „simptomom agresije na civilno društvo i ljudska prava koja se događa na globalnom nivou“.

Izvor: Daily Caller