Stanovnici irskog mjesta uspostavili cestovne barikade kako bi spriječili dolazak imigranata

Stanovnici sela u Irskoj pribjegli su postavljanju barikada i cestovnih kontrolnih točaka oko svojih zajednica kako bi spriječili vladu da preseli tražitelje azila u to područje.

Mještani Dromahaira u okrugu Leitrim poduzeli su drastičnu mjeru zatvaranja sela u petak zbog glasina da Odjel za integraciju planira autobusima uvesti desetke stranih državljana bez prethodnog dogovora s čelnicima zajednice.

Prema Irish Examineru, tri kontrolne točke podignute su na cestama oko sela, a članovi Udruge zabrinutih stanovnika Dromahaira držali su blokade i provjeravali automobile koji su pokušavali ući u to područje.

Prosvjednici su posljednjih dana izrazili svoje nezadovoljstvo mogućnošću novih dolazaka u grad, navodeći sigurnost i zasićenost javnih usluga kao svoju primarnu brigu.

Irska vlada u petak nije pokušala premjestiti imigrante, a udruga građana u selu potvrdila je u ponedjeljak da su primili pisanu potvrdu ministra integracije Roderica O’Gormana da novi došljaci neće doći u grad bez dovoljnog angažmana među lokalnim stanovništvom.

Pismo poslano organizaciji uslijedilo je nakon onoga što je Odjel za integraciju nazvao “pozitivnim” sastanak u nedjelju s lokalnim zastupnicima Frankom Feighanom, Martinom Kennyjem i Marian Harkin.

Vlada planira prenamijeniti hotel Abbey Manor u selu za smještaj desetaka tražitelja azila, ali se suočava sa žestokim otporom kao što je viđeno u nekoliko drugih gradova i sela diljem zemlje.

“Ukoliko se sklopi ugovor, nadamo se da će ova nekretnina biti privedena namjeni. Kapacitet i konfiguracija neće biti dogovoreni dok pregovori ne dođu do završne faze, međutim, očekuje se da će kapacitet biti oko 155 osoba”, rekao je ranije glasnogovornik vlade.

Slični prizori viđeni su u luci Rosslare gdje vlada pokušava odustati od planirane obnove zapuštenog hotela u starački dom i zbrinuti stotine “odraslih muškaraca” migranata u selu koje je već primilo priličan udio izbjeglica.

“Između količine izbjeglica koju trenutačno imamo u luci Rosslare i onoga što je planirano za mjesto Great Southern, to će značiti da će ovo selo primiti više od 700 izbjeglica. To će dodati otprilike jednu trećinu ljudi domaćem  stanovništvu,” rekao je lokalni vijećnik Ger Carthy ranije ovog mjeseca.