Stanovnici Lesbosa u žestokim sukobima s policijom u prosvjedima protiv masovne imigracije

Mnogo bijesnih Grka sukobilo se s policijom u srijedu navečer dok su se nastavljali nasilni prosvjedi zbog planova o izgradnji novog prihvatnog centra za ilegalne imigrante na otoku Lesbosu.

Grčka vlada planira izgraditi nove centre za imigrante kao „odgovor“ na prenapučenost na Lesbosu i četiri susjedna otoka, Samos, Chios, Leros i Kos. Lokalni stanovnici bili su ogorčeni vijestima, pa su tijekom prosvjeda koristili kamenje, palice i vatru kako bi iskazali svoj bijes.

Grčka policija upotrijebila je suzavac i gumene metke protiv demonstranata u srijedu navečer dok su nemiri ušli u treću uzastopnu noć.

Prosvjednici su ciljali na nekoliko lokacija, uključujući vojni logor u blizini sela Pagani na Lesbosu, gdje su smješteni policajci upućeni na otok kako bi čuvali gradilište.


Uhvaćeni na djelu: Pro-imigracijska organizacija podučava imigrante kako prijevarom ući u EU (VIDEO)


Ostale ciljane lokacije uključivale su mjesta predviđena za izgradnju dodatnih objekata za smještaj imigranata na Lesbosu i u luci Chios, preko kojih su policajci prevoženi s kontinenta.

Tijekom sukoba je ranjeno čak 50 specijalaca i 10 prosvjednika, navode lokalni mediji.

Lesbos i njegovi susjedni otoci glavno su mjesto ulaska imigranata koji ilegalno pokušavaju doći do Europe prelazeći Sredozemno more. Prošle godine bilo je registrirano preko 74.000 novih dolazaka, što je eskaliralo u već ozbiljan problem prenapučenosti.


Pro-izraelske organizacije na čelu prihvatnih centara za imigrante u Grčkoj