Od početka pandemije koronavirusa švedske vlasti odlučile su se da neće ograničavati kretanje niti slijediti druge zemlje po tom pitanju. Zahvaljujući takvoj praksi, Švedska ima drastično veći broj smrtnih slučajeva od te bolesti u odnosu na svoje susjede. U svemu tome zapanjuje broj umrlih u staračkim domovima, a jedan od tih slučajeva postao je i predmetom kriminalne istrage.

Starački dom Bergas u gradu Solna postao je predmetom kriminalne istrage zbog velikog broja umrlih među stanarima. Tužiteljstvo vjeruje da je to posljedica toga što su zaposlenici zaraženi koronavirusom uredno nastavili raditi sa starijim osobama koje su najugroženije. Pritom osoblje nije slijedilo nikakva uputstva zaštite zbog čega se virus nesmetano proširio domom.

Iako tužiteljstvo još nema konkretne osumnjičenike, smatraju da je počinjeno nekoliko kaznenih djela, među kojima i nanošenje tjelesnih ozljeda te ugrožavanje zdravlja drugih, piše SVT.

Stručnjak za zaštitu od infekcija i bivši državni epidemiolog Johan Giesecke podržao je istragu zbog činjenice da ignoriranje preporuka i pravila zaštite teško utječe na starije. On je istaknuo i da veliki broj osoblja čine navodno imigranti, koji zbog nepoznavanja jezika i drugih okolnosti, imaju poteškoća u radu sa starim osobama u domu.