Starica kažnjena s 1.350 eura zbog dijeljenja uvredljivog vica na Facebooku

Foto: Wesley VanDinter / Getty Images

Ah ta Njemačka, zemlja slobode i građanskih prava…. 62-godišnja starica kažnjena je s 1.350 eura nakon što je na Facebooku proslijedila sliku s anti-imigrantskim vicem.

Jutta B. iz Berlina uhićena je nakon pretresa njenog doma, sve zbog toga jer je na Facebooku proslijedila sliku s natpisom „Imate li šta protiv izbjeglica?“, a na kojoj su se nalazili i razni negativni komentari o imigrantima.

Jutta je na sudu izjavila da joj se svidjela spomenuta slika, te da ju je podijelila, bez da je do kraja pročitala sadržaj. „Volim dijeliti smiješne sadržaje“, rekla je na sudu.

Sudac i tužitelj očito nisu imali smisla za njen humor, te joj je određena financijska globa. Tužitelj je okarakterizirao njezino dijeljenje uvredljive slike kao „ozbiljno djelo koje može potaknuti na mržnju i srozavanje ljudskog dostojanstva drugih“.

Spomenutu sliku na njenom profilu vidjelo je oko petstotinjak ljudi, od kojih je netko očito prijavio sadržaj, a Jutta se našla pod napadom online ljevičarskih ekstremista koji su ženi slali prijetnje smrću. Naravno, direktne prijetnje smrću očito nisu dovoljno ozbiljan prekršaj, jer nije poznato da je netko od spomenutih odgovarao zbog toga.

Jutta se tako priključila sve većem broju, naročito staraca, kojima se nabijaju kazne od po preko 1.000 eura zbog negativnih komentara o imigrantima. Tako je nedavno istom cifrom kažnjem 52-godišnji računalni programer koji se požalio da policija ne uhićuje imigrante koji kradu po trgovinama.

Autor: Tribun