STASI metode: Novi zakon dopustio bi njemačkim vlastima nadgledanje stanova, prisluškivanja, otvaranje pošte…

Narušena sigurnost je posljedica nečeg sasvim drugog, ali čuvanje granica za „internacionalu“ je stran pojam.

Oko 30.000 ljudi prosvjedovalo je u centru Münchena protiv uvođenja novog zakona kojim bi se vlastima dale veće ovlasti po pitanju nadzora građana. Neki od segmenata su i otvaranje privatne pošte te nadgledanje stanova.

Oko 65 različitih organizacija, uključujući i ljevičarske stranke Zelenih, SPD-a i FDP-a, iskazalo je svoje protivljenje novom zakonu nazvanom PAG, koji bi vlastima dopustio otvaranje pisama, nadzor stanova te praćenje elektroničke pošte i prisluškivanja telefona.

Među prosvjednicima je bilo i brojnih antifašista i komunista, zahvaljujući kojima je sigurnost u Njemačkoj danas strani pojam. | Foto: Michael Dalder

Iako sigurnosne službe to i sad mogu činiti, novim zakonom istražiteljima bi se omogućilo da prate privatne komunikacije kada budu smatrali da postoji „izravna prijetnja“.

Međutim, kritičari tvrde kako je ova definicija vrlo široka te da bi policiji omogućila manipulacije te davanje špijunskih ovlasti u kojima za to ne bi trebao biti izdan nalog.

Problem sigurnosti svakako se odnosi na pitanje terorizma, a isti taj posljedica je zajedničkog truda i rada organizacija koje sada prosvjeduju protiv novih mjera jačanja sigurnosti.

Po svemu sudeći, protagonisti „svijeta bez granica“ nezadovoljni su činjenicom se evidentno narušena sigurnost želi postići metodama koje su koristili njima ideološki srodni prethodnici u Istočnoj Njemačkoj. Distopija je, izgleda, naišla na još jedan paradoks.