Izvlaštenje zemlje bez kompenzacije „nije najbolja stvar, te će usmjeriti JAR na krivi put“, poručila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert uslijed diplomatskih trzavica s Južnom Afrikom.

Izjava State Departmenta uslijedila je nakon što su južnoafričke vlasti pozvale američku veleposlanicu u Pretoriji Jessye Lapenn da objasni izjavu američkog predsjednika u kojoj je kritizirao politiku južnoafričke vlasti, te poručio da će „budno pratiti što se zbiva“ u toj zemlji.

Južna Afrika u potpunosti odbacuje ovu usku percepciju kojoj je cilj podjela naše nacije i podsjetnik na našu kolonijalnu prošlost“, bio je službeni odgovor južnoafričke vlade na Trumpovu izjavu.

Glasnogovornica južnoafričkog predsjednika izjavila je da Trump nije dobro informiran o situaciji. Na to se nadovezala i ministrica vanjskih poslova Lindiwe Sisulu koja je rekla da je Trumpova izjava temeljena na pogrešnim informacijama, te da će tražiti od američkih diplomata da objasne Trumpovu izjavu.

Vladajući ANC predložio je ustavne promjene koje će omogućiti oduzimanje i redistribuciju zemljišta bez kompenzacije. Promjene još nisu službeno prihvaćene, unatoč različitim informacijama koje stižu iz te zemlje.

Lokalni mediji su pak već počeli izvještavati o prvim konfiskacijama u sjevernoj provinciji Limpopo, u kojoj su dvije farme oduzete, nakon što je njihov vlasnik odbio prihvatiti cijenu koju mu je ponudila vlada, a koja je bila deset puta niža od tržišne cijene zemljišta.

IZVORRT