Novi podaci američkog Ureda za popis stanovništva otkrivaju da su bijelci mlađi od 16 godina već postali manjina u SAD, prenosi AP.

Azijati bilježe najveću stopu demografskog rasta od 30% u posljednjih 10 godina. Dvije trećine te brojke rezultat su imigracije. Populacija latinoamerikanaca porasla je za 20%, dok je broj crnaca porastao za 12% od 2010. godine.

Broj bijelaca porastao je tek za 4.3%, njihova prosječna starost od 43.7 godina također je najviša.

Oglas:

     

Posmeđujemo se odozgo prema gore u svojoj dobnoj strukturi,“ izjavio je William Frey, djelatnik istraživačke skupine The Brookings Institution. „Ovo će biti raznoliko stoljeće za Sjedinjene Države, a započet će s ovom najmlađom generacijom.“

U isto vrijeme, broj bijelih državljana u Sjedinjenim Državama smanjio se u posljednjem desetljeću, kako je smrtnost premašivala natalitet u ovoj starosnoj demografskoj populaciji, prema procjenama populacije Ureda za popis stanovništva.

Broj bijelaca u SAD pao je ispod pola milijarde u razdoblju između 2016. i 2019., kako navode procjene Ureda.

Tijekom 2019., nešto manje od 40% ukupnog broja stanovnika SAD bilo je nebjelačkog porijekla. Očekuje se da bi nastavkom ovog trenda bijelci mogli postati manjina u roku od 25 godina.

Frey navodi da je razlog tom padu ponajviše drastičan pad nataliteta kod bijelaca, dok je imigracija sporedni faktor.