Statistika UN-a: U posljednjih 15 godina u sukobima ubijeno 6.407 Palestinaca, ranjeno 152.560

Postoji izreka koja kaže da je „istina u oku promatrača“. Drugim riječima, ono što promatrač vidi, čuje ili pročita, njemu postaje istina. Pitanje je samo što vidi i tko mu to servira. Statistike i službeni podaci uopće nisu bitni dok god imate vlast nad medijima. No, hajde da mi ipak malo pogledamo tu prokletu statistiku i službene podatke, možda nešto i naučimo.

Prema podacima Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova, koja bilježi žrtve dugogodišnjeg palestinsko-izraelskog sukoba možemo vidjeti sljedeće. Od 01.01.2008. do 19.09.2023, znači do prije mjesec dana, kad je zadnji put ažurirana interaktivna statistika na stranicama UN-OCHA-e, u Izraelu i Palestini od direktnih posljedica sukoba smrtno je stradalo 6.407 Palestinaca (od toga 1.437 maloljetnih osoba i djece), a ranjeno je njih 152.560, dok je Izraelaca smrtno stradalo 308 (od toga 25 maloljetnika) i ranjeno 6.307.  Na sljedećoj poveznici možete i sami provjeriti interaktivnu kartu sa spomenutim podacima, kao i podjelu prema civilnim i vojnim žrtvama, podjeli po spoli i dobnoj strukturi, te lokalitetu stradanja.

No, o ovim podacima baš i ne čitamo puno, ne slušamo jeziva svjedočanstva preživjelih i rodbine, pa kako to? Doista, kako to?

Prikazane brojke predstavljaju broj Palestinaca i Izraelaca koji su ubijeni ili ranjeni od 2008. godine na okupiranom palestinskom području (oPt) i Izraelu u kontekstu okupacije i sukoba. Velik broj civilnih žrtava zahtijevao je različite vrste intervencija humanitarnih aktera, a mnogi incidenti izazivaju zabrinutost zbog kršenja međunarodnog prava i nedostatka odgovornosti.

Koji je izvor podataka?

Terensko osoblje Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) redovito prikuplja informacije o žrtvama okupacije i sukobima te ih nakon pregleda i verifikacije unosi u OCHA-inu bazu podataka za zaštitu civila. U pravilu, da bi incident bio upisan u bazu podataka, potrebno ga je potvrditi od strane najmanje dva neovisna i pouzdana izvora. Iznimke od ovog pravila uključuju incidente koji rezultiraju izraelskim žrtvama, gdje se informacije obično temelje na medijskim izvješćima.

Koje su žrtve uključene?

Uključene su samo žrtve koje su rezultat sukoba između Palestinaca i Izraelaca u kontekstu okupacije i sukoba. Incidenti koji su rezultirali žrtvama, a koji nisu uključivali izravne sukobe, kao što su kašnjenja u pristupu, nesmotrena uporaba oružja, neeksplodirana ubojna sredstva i urušavanje tunela nisu uključeni. Također su isključeni ljudi koji su ubijeni ili ozlijeđeni u incidentima povezanim sa sukobom koji su se dogodili u Izraelu, a nisu uključivali stanovnike OPT-a.