Štite zgrade umjesto ljude: Pariz gradi zid oko Eiffelovog tornja

Gradsko vijeće Pariza najavilo je gradnju dva i pol metra visokog zida od neprobojnog stakla koji će štititi Eiffelov toranj od terorističkih prijetnji.

Ova odluka donesena je samo šest dana nakon napada nožem na vojnike koji su osiguravali muzej u Louvreu.  Stakleni zid zamjenit će postojeću pregradu postavljenu 2016. godine, te će obuhvaćati većinu zelenih površina oko samog tornja.

S obzirom da će zid biti izgrađen od neprobojnog stakla, i dalje će pružati nesmetan pogleda na tu svjetski poznatu građevinu. Pristup tornju biti će ograničen, umjesto da se priđe sa ceste ili bilo kojeg pravca, posjetitelji će morati proći kroz posebne ulaze sa osiguranjem. Unatoč dodatnim mjerama sigurnosti, pristup tornju će i dalje biti besplatan.

Projekt će koštati 20 milijuna eura, a staklo kao materijal je odabrano sa ciljem da ne narušava arhitektonski dojam građevine.

Ova odluka donesena je uslijed sve većih problema koje Pariz ima sa sigurnošću, opasnošću od terorizma, te sve većim kriminalom i nasiljem, što je posljedično dovelo do opadanja broja turističkih posjeta tom gradu. I dok vlast poduzima korake za zaštitu kulturnih spomenika, postavlja se logično pitanje, tko će zaštititi građane od sve većeg nasilja, kako u tom gradu tako i u cijeloj Francuskoj?

Izvor: Breitbart, Tribun