Ustavna promjena koja omogućuje konfiskaciju zemljišta bez odštete zasigurno će udaljiti strane investitore i dovesti u opasnost opskrbu hranom u toj zemlji, poručili su iz poljoprivredne zajednice Transvaal.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa najavio je u utorak da će vladajući ANC formalno pred parlamentom predstaviti sporni amandman kojem je cilj redistribucija zemlje i farmi, koje su većim dijelom u vlasništvu bijelaca još od 17-og stoljeća.

Studija je razmatrala financijske institucije, gdje obvezne inicijative usmjerene na povećanje različitosti nisu povećale broj bijelih žena i crnih muškaraca na menadžerskim položajima. Pet godina nakon provođenja prisilnih tečajeva, udio manjinskih menadžera ostao je isti ili je pao – čak 9 posto za crne žene.

Ramaphosa je naglasio da kontroverzni prijedlog uživa veliku potporu javnosti, te da će izvlaštenje „osloboditi ekonomski rast“ i „iskoristiti puni potencijal zemlje“.

Bennie Van Zyl, predsjednik poljoprivrednog sindikata Južne Afrike, vjeruje da će se dogoditi upravo suprotno.

Prema njegovim riječima, neke strane zemlje već su najavile obustavu daljnjeg ulaganja u južnoafričku poljoprivredu ako najavljeni zakon stupi na snagu.

Dosadašnja iskustva s politikom izvlaštenja pokazala su da se radilo o potpunom promašaju, te da se većina zemlje koja je nakon dolaska ANC-a na vlast 1994. godine bila izvlaštena, više ne obrađuje ili bilježi znatan gubitak proizvodnje. Od izvlaštenih osam milijuna hektara zemlje, čak 70 posto je pretvoreno u pustoš.

Južnoafričko gospodarstvo, kao i proizvodnja hrane, mogli bi se u potpunosti urušiti ako vlast masovno otme zemlju bijelim farmerima i redistribuira ju crncima.

Banke trenutno imaju oko 180 milijardi randa kredita i obveznica na postojećim farmama. Ako farme budu izvlaštene bez kompenzacije, čitav bankarski sektor će se urušiti, a s njim i gospodarstvo.