Što je navelo Trumpa da naredi obustavu potpore sirijskim pobunjenicima?

Islamic Ahrar al-Sham fighters gesture as they ride a pickup on the frontline of Idlib city in northern Syria, where they announced a battle to liberate the city from forces loyal to Syria's president Bashar Al-Assad March 20, 2015. REUTERS/Khalil Ashawi - RTR4U8W9
Foto: REUTERS / Khalil Ashawi

Prošle godine u javnost je izašla užasavajuća video snimka sirijskih pobunjenika kako odsjecaju glavu dječaku u okolici grada Aleppa. Snimka je izazvala posebnu pozornost zbog činjenice da je skupina kojoj ubojice pripadaju, Nour al-Din al-Zenki, primala pomoć od strane CIA-e u obuci i naoružanju.

Navodno je upravo ta snimka, koju je sadašnji američki predsjednik Trump vidio početkom ove godine, bila povod njegovoj naredbi da CIA prestane pružati podršku sirijskim pobunjenicima.

Na snimci se vidi petero bradatih muškaraca kako drže dječaka na kamionetu. Jedan od njih se vidi kako hvata dječaka za kosu i poliježe ga na pod sanduka kamioneta. Zatim se vidi kako mu nožem odrubljuje glavu. Nakon ubojstva, u rukama drži dječakovu odrubljenu glavu dok okolna rulja navija.

U jednom od videa spominje se da je dječak, koji izgleda da ima deset do dvanaest godina, borac brigade Liwa al-Quds, palestinske milicije koja se borila na strani sirijske regularne vojske u blizini grada Aleppo.


Widget not in any sidebars

Vidjevši kakva su postupanja američkih saveznika u Siriji, Trump je tražio od svoje administracije i obavještajnog i vojnog vrha objašnjenje zašto SAD potpomaže skupine u čijim redovima se nalaze ekstremisti. No, zadovoljavajućeg odgovora očito nije bilo.

Nakon saznanja o drugim dogodovštinama nestašnih američkih saveznika u Siriji, uključujući spoznaju da su se mnoge pobunjeničke skupine koje su primale pomoć od SAD-a, često borile i na strani ISIL-a, Trump je odlučio i naredio obustavu pomoći pobunjenicima.

Autor: Tribun