Stogodišnjem bivšem stražaru koncentracijskog logora Sachsenhausen započelo je suđenje u Njemačkoj, što ga čini najstarijom osobom kojoj se sudi zbog svoje uloge u njemačkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata.

Osumnjičeni Josef S. pojavio se u četvrtak na sudu, a optužen da je „svjesno i voljno“ pomagao u ubojstvu 3.518 zatvorenika u logoru Sachsenhausen u Oranienburgu, sjeverno od njemačke prijestolnice, Berlina, između 1942. i 1945. godine.

Prema glasnogovornici suda, stogodišnjak nije optužen da je nekoga osobno ubio, ali njegovo navodno znanje o potencijalnim ubojstvima dok je bio stražar za tužiteljstvo znači da je pridonio tim djelima.

Njegov odvjetnik Stefan Waterkamp rekao je da optuženi neće govoriti, već će samo dati informacije o svojoj osobnoj situaciji na suđenju.

Unatoč stoljetnoj starosti, liječnička komisija je procijenila da je optuženik djelomično sposoban za suđenje, koje će trajati do početka siječnja. Njegovo pojavljivanje na sudu bit će ograničeno na samo nekoliko sati dnevno.