U sjedištu NATO-a u Bruxellesu u utorak se održala formalna ceremonija kojom je Finska postala 31. članica saveza. Uz nazočnost najviših finskih dužnosnika, tamo je bio i ukrajinski ministar vanjskih poslova, zajedno s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Prema Politicu, ukrajinski prvi diplomat iskoristio je priliku da iznese cilj Kijeva:

Dolaskom u sjedište NATO-a u Bruxellesu na dan kada je Finska formalno postala članica saveza, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba čestitao je i izjavio da “Ukrajina cilja na postizanje istog cilja, da postane punopravna članica NATO-a”.

“To će biti jedna od tema naših razgovora ovdje u Bruxellesu, kako možemo ići naprijed”, rekao je.

“Iako cijenimo praktičnu potporu koju dobivamo od saveza”, nastavio je ministar Kuleba, istaknuo je: “nema boljeg strateškog rješenja za osiguranje strateške sigurnosti u euroatlantskoj regiji od članstva Ukrajine u savezu.”

To je izvršilo pritisak na Stoltenberga da odgovori na pitanje je postavio novinar jednog ukrajinskog medija tijekom konferencije za novinare. Evo kako je šef NATO-a odgovorio.

Rekao je da Kijev može dobiti rat i jednog dana postati punopravna članica NATO-a.

Odgovarajući Kyiv Independentu na konferenciji za novinare, Stoltenberg je rekao da “stajalište NATO-a ostaje nepromijenjeno i da će Ukrajina postati članica saveza”.

Dugogodišnji čelnik NATO-a naglasio je da je sada “glavni fokus” osigurati da Ukrajina ostane suverena, neovisna nacija u Europi. “Prvi korak prema bilo kakvom članstvu Ukrajine u NATO-u je osigurati da Ukrajina pobijedi i zato su SAD i partneri pružili neviđenu potporu Ukrajini”, dodao je.