Stoltenberg: „Moramo se pripremiti za dugi rat u Ukrajini“

Foto: Sean Gallup

Šef NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u nedjelju da se Zapad mora pripremiti za “dugi rat u Ukrajini” i izjavljujući da “nema sumnje” da će se Ukrajina na kraju pridružiti vojnom savezu pod američkim vodstvom.

U intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke, norveški političar odbio je pomisao da se sukob između Rusije i Ukrajine uskoro približava kraju.

“Većina ratova traje dulje nego što se očekivalo kada tek počnu”, rekao je Stoltenberg za France24. “Stoga se moramo pripremiti za dugi rat u Ukrajini.”

“Svi želimo brzi mir”, nastavio je glavni tajnik NATO-a. “Ali u isto vrijeme moramo priznati: ako se predsjednik Zelenski i Ukrajinci prestanu boriti, njihova zemlja više neće postojati. Ako predsjednik Putin i Rusija odlože oružje, imat ćemo mir.”

Komentari dolaze uoči još jednog planiranog posjeta Washingtonu predsjednika Volodimira Zelenskog sljedeći tjedan kada će se još jednom sastati s predsjednikom Joeom Bidenom kao i članovima Kongresa kako bi lobirao za dodatnu vojnu pomoć usred ofenzive protiv snažno ukopanih ruskih snaga.