Ukrajina će dugoročno postati članica NATO-a, rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg, no naglasio je da je trenutno pitanje opstanak Ukrajine kao neovisne države od Rusije.

“Saveznici u NATO-u složili su se da će Ukrajina postati članica našeg saveza, ali to je ujedno i dugoročna perspektiva”, rekao je Stoltenberg novinarima tijekom posjeta glavnom gradu Finske Helsinkiju.

Stoltenberg je dodao da je “pitanje sada da Ukrajina prevlada kao suverena neovisna nacija, i stoga trebamo podržati Ukrajinu”.

Nakon ruske invazije, ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky pozvao je vojni savez predvođen SAD-om da odobri njegovoj zemlji članstvo po ubrzanom postupku.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u veljači 2022., ubrzo nakon što je napadnuta, a status kandidata dobila je u lipnju.

“Kad rat završi, moramo osigurati da se povijest ne ponovi”, rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji s finskom premijerkom Sannom Marin.

“Predsjednik Putin ne može nastaviti napadati susjede. On želi kontrolirati Ukrajinu i ne planira mir, planira još više rata.”

“Vidim da je budućnost Ukrajine da bude dio Europske unije i također članica NATO-a”, dodala je Marin.

Putin je naveo istočno širenje granica NATO-a kao jedan od razloga za njegov napad na Ukrajinu. To su odbacili Kijev i njegovi saveznici, koji kažu da je invazija Moskve ništa drugo nego imperijalističko otimanje zemlje.