Stopa nezaposlenosti u Južnoj Africi popela se na novu rekordnu razinu od 34,4%. Nevjerojatno visoke stope nezaposlenosti i dalje doprinose socijalnim nemirima i bile su ključni čimbenik u izbijanju nasilja i pljačke ove zime.

Generalni statističar Risenga Maluleke u utorak je objavio da je stopa nezaposlenosti porasla sa 32,6% u prva tri mjeseca ove godine na 34,4% u drugom tromjesečju. Prema Bloombergu, ta je brojka najveća od 82 zemlje koje prati tvrtka za financijski softver i medije.

Gubici radnih mjesta u drugom kvartalu prvenstveno su se dogodili u financijskom sektoru, koji je otpustio oko 278.000 radnika. Ostalo je još 166.000 gubitaka radnih mjesta u socijalnim službama i 83.000 u proizvodnji.

Proširena definicija nezaposlenosti, koja uključuje one koji su obeshrabreni u potrazi za poslom, sugerira da je 44,4% radne snage bilo bez posla u drugom tromjesečju. Ta brojka iznosi oko 11,9 milijuna ljudi.

Otvaranje radnih mjesta predsjednik Cyril Ramaphosa stavio je u središte plana za post-pandemijsku Južnu Afriku, ali zemlja i dalje pati od ograničenja zbog korona krize i dugotrajnog lošeg gospodarskog upravljanja.

Ranije ove godine tisuće su sudjelovale u široko rasprostranjenom nasilju i pljački diljem Gautenga i Kwazulu-Natala. Više od 300 ljudi poginulo je tijekom nereda, u kojima je opljačkano oko 3.000 trgovina. Vojska je pozvana radi stabilizacije dviju pokrajina i uhićeno je oko 3.400 ljudi. Nerede je izazvalo i uhićenje bivšeg predsjednika Jacoba Zume, koji se odbio pojaviti na suđenju za korupciju.