Stopa samoubojstava u SAD-u u stalnom porastu

Stopa samoubojstava u SAD-u porasla je za 2,6% u 2022. godini na 49.449 ljudi, prema statistikama koje je ovaj tjedan objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dok službeni podaci nastavljaju pokazivati trend rasta nakon što su brojke pale 2019. i 2020. godine.

Porast u 2022. slijedi porast od 5% u broju građana SAD-a koji su si oduzeli život u 2021., a stručnjaci sugeriraju da brojke otkrivaju pogoršanje krize mentalnog zdravlja u Sjedinjenim Državama.

“Mentalno zdravlje postalo je ključni izazov za javno zdravstvo i društvo našeg vremena”, izjavio je šef službe javnog zdravlja SAD-a dr. Vivek Murthy u izjavi o novim otkrićima. Nazvao je te brojke “otrežnjujućim podsjetnikom koliko je hitno da dodatno proširimo pristup skrbi za mentalno zdravlje i da se pozabavimo temeljnim uzrocima problema mentalnog zdravlja.”

Odrasli u SAD-u u dobi od 65 i više godina zabilježili su vrtoglav porast od 8,1% u samoubojstvima u 2022., na 10.433 slučaja. To odražava nastavak povijesnih podataka koji pokazuju da je stopa samoubojstava u dobnoj skupini 65+ porasla za 62% između 2007. i 2021.

Istraživanje je također pokazalo da je kriza mentalnog zdravlja u Sjedinjenim Državama problem koji pogađa sve dobne skupine. Istraživanje koje je proveo CDC u ožujku pokazuje da je otprilike jedna od tri srednjoškolke izjavila da je u nekom trenutku razmišljala o okončanju života. Više od polovice – 57% – također je izjavilo da se osjećaju “stalno tužno ili beznadno”.

“Devet od deset Amerikanaca vjeruje da se Amerika suočava s krizom mentalnog zdravlja. Novi podaci o samoubojstvima koje je objavio CDC ilustriraju zašto”, rekao je američki ministar zdravstva i Xavier Becerra o izvješću, prema CBS-u u petak.

Autor: Ivica Mandekić