Službene brojke pokazale su skok od 14 posto po pitanju ubojstava u Engleskoj i Walesu, pri čemu je najčešće korišteno oružje – nož.

Ured za nacionalnu statistiku (ONS) u četvrtak je objavio službene brojke o kaznenim djelima za 2018. godinu. Prošle godine počinjeno je 739 ubojstava, što je za 90 više od broja ubojstava iz 2017.

Noževi i slični oštri predmeti korišteni su u čak 40 posto slučajeva, dok se sam broj napada noževima povećao za 8 posto te je zabilježeno čak 42.957 napada.

Ovo je najveća brojka od ožujka 2011.,“ navode iz ONS-a te ističu kako su napadi noževima neproporcionalno koncentrirani na London, gdje se dogodilo 35 posto takvih napada prošle godine.

Tijekom prošle godine zabilježen je i porast od 19 posto u slučajevima silovanja. Ukupna brojka tih zločina iznosi 56.698. Ostali oblici seksualnih zločina porasli su za 14 posto na 158.162 slučaja.

Dakako, vjeruje se kako su stvarne brojke daleko veće zbog uobičajenih razloga poput neprijavljivanja zločina.

Iz ONS-a navode kako se broj provala, krađa u trgovinama i računalnih prijevara smanjio. Međutim, prometni prekršaji, pljačke i nasilni zločini su i dalje u porastu.

Zbog činjenice da za čak 90 posto kaznenih djela nisu podignute optužnice, ankete su pokazale drastičan pad povjerenja javnosti u policiju i pravosuđe. Mnogi su se posebice okomili na policiju zbog činjenice da su velikim dijelom fokusirani na „govor mržnje“ putem interneta, nego na stvarni kriminal.

Pokazalo se da je policija potrošila najmanje 3750 radnih sati na 11.236 „djela mržnje“ tijekom 2015./2016., koji su bili toliko apsurdni da se postavlja pitanje može li ih se uopće nazivati zločinima. Među njima se našla i prijava za psa čije je lajanje bilo „rasističko“.