Stotine bivših izraelskih agenata na ključnim pozicijama tehnoloških korporacija i medija

Nedavno istraživačko izvješće MintPressNewsa otkrilo je da su stotine bivših vojnih obavještajnih agenata iz “zloglasne izraelske špijunske organizacije” Jedinica 8200 stekle utjecajne položaje u nekoliko velikih tehnoloških korporacija, uključujući Google, Facebook, Microsoft i Amazon.

Prema profesionalnim profilima na LinkedInu, izviješće navodi da Google trenutno zapošljava, najmanje 99 bivših agenata jedinice 8200, a Microsoft koristi usluge 166 takvih veterana.

I kao što je objasnio novinar Alan MacLeod, ovi brojevi sigurno podcjenjuju suradnju između ovih velikih tehnoloških korporacija i ove izraelske obavještajne jedinice jer ovi brojevi ne uključuju bivše zaposlenike ili one bez LinkedIn računa, ili one koji imaju takve profile, ali su poštovali izraelski vojni zakon koji zahtijeva od njih da prikriju svoju pripadnost ovoj specijalnoj jedinici.

Takva značajna povezanost je relevantna jer je Jedinica 8200 opisana kao “izraelska NSA” i povezana je s razvojem represivnih metoda nadzora, prvo nad autohtonim palestinskim narodom, a zatim za vrhunske tehnologije koje su se koristile za špijuniranje desetke tisuća uglednih pojedinaca diljem svijeta.

Poput Jeffreyja Epsteina, koji je navodno također bio izraelski špijun koji je prikupljao inkriminirajuće informacije o moćnim ljudima u svrhu iznuđivanja, MacLeod objašnjava da je Jedinica 8200 koristila “velike podatke za prikupljanje dosjea o velikom broju autohtonog domaćeg stanovništva, uključujući njihovu medicinsku povijest, seksualne živote i povijest pretraživanja, kako bi se kasnije moglo koristiti za iznudu.”

Jedinica 8200 špijunira i Amerikance, prima praktički sve podatke od NSA. Prema zviždaču Edwardu Snowdenu, ovaj pretjerani nadzor Jedinice 8200 odnosi se i na Amerikance i druge internacionalce. Godine 2013. Snowden, koji je radio kao ugovorni radnik za CIA-u, objavio je visoko povjerljive vladine dokumente iz Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) koji otkrivaju kako je savezna vlada prikupljala metapodatke milijuna Amerikanaca bez ikakve veze s terorizmom.

Big Tech ‘aktivno novači’ članove Jedinice 8200, što može pomoći u objašnjenju online manipulacije, cenzure. Veterani jedinice 8200 koje je angažirao Google uključuju Gavriela Goidela, voditelja strategije i operacija, istraživanja koji je služio u obavještajnoj jedinici od 2010. do 2016.; Jonathan Cohen, voditelj odjela za uvide, podatke i mjerenje (2000.-2003.); i voditelj partnerstva za proizvode Ben Bariach, koji se usredotočio na “kontroverzni sadržaj, dezinformacije i kibernetičku sigurnost” za veliku tehnološku organizaciju od 2018. do 2020. i služio je u jedinici kao kibernetički obavještajni časnik između 2007. i 2011.

MacLeod također naglašava kako se čini da Google “aktivno regrutira sadašnje članove kontroverzne organizacije”, primjećujući kako je “Gai Gutherz napustio svoj posao voditelja projekta u jedinici 8200 i zaposlio se s punim radnim vremenom u Googleu kao softverski inženjer” 2020. Drugi primjer uključuje “Lior Libermana, koji je čini se učinio isto 2018. “preuzevši poziciju voditelja programa u Googleu nakon 4 godine u vojnoj obavještajnoj službi. Ranije ove godine napustila je Google i sada radi u Microsoftu.”

Istraživač je također tražio da vidi može li se identificirati “bivše špijune iz protivničkih zemalja kao što su Rusija, Venezuela ili Iran” kao angažirane od strane ovih velikih tehnoloških tvrtki i nije mogao pronaći ništa u svojoj potrazi.

MacLeod je također dokumentirao kako su “velike tehnološke kompanije poput Twittera, Facebooka, Googlea, TikToka i Reddita angažirale stotine agenata iz CIA-e, NSA-e, FBI-a, Tajne službe, NATO-a i drugih obavještajnih agencija” posljednjih godina.