Izgleda da su strane operacije uzele teški danak za njemačku vojsku, koja se već bori s nedostatkom osoblja, jer se stotine vojnika vraća iz misija fizički ili psihički osakaćeni, navodi se u izvješću.

Čak 800 vojnika Bundeswehra smatra se nesposobnim za daljnju vojnu službu nakon što su se vratili iz misija u Afganistanu, Maliju i drugim zemljama, prenosi RT, pozivajući se na njemački Bild.

Trenutno se provode posebni programi, koji uključuju psihofizičko liječenje i obuku s ciljem da se vojnicima pomogne u reintegraciji u civilni život. Oko 1400 vojnika već je završilo rehabilitaciju, priopćilo je ministarstvo.

Međutim, samo 280 vojnika vratilo se iz svojih misija u inozemstvu prošle godine. Od 2015. godine 28 pripadnika njemačke vojske moralo je biti prijevremeno umirovljeno zbog problema s mentalnim zdravljem.

Posljednjih godina Njemačka je proširila svoju vojnu prisutnost u inozemstvu. Danas više od 3.300 Nijemaca služi tuđim interesima u stranim zemljama.

Najznačajniji vojni kontingent još uvijek je stacioniran u Afganistanu, gdje Njemačka ima 1.175 vojnika. Berlin je također rasporedio ukupno 1.012 vojnika u Mali u sklopu misije EU za „obuku i mirovne operacije“ UN-a. Ostale strane destinacije uključuju Siriju i Irak, gdje Nijemci služe kao dio koalicije koju predvodi SAD.

Međutim, ovaj „aktivni strani angažman“ pokazao se preskupim za Njemačke oružane snage, koji se već sada bore da ispune svoje redove. Nestašice novaka postale su toliko izražene da je Berlin čak razmatrao ideju o vraćanju obveznog vojnog roka 2018. – sedam godina nakon što je isti ukinut.

Međutim, Bundeswehr i dalje planira dodatno povećati svoj broj, koji bi trebao doseći 203.000 do 2025. godine. Da bi se to postiglo, njemačkim oružanim snagama trebalo bi oko 21.000 novih regruta jer je Bundeswehr imao oko 182.000 uniformiranih vojnika početkom 2019. godine.

Jedna od mogućnosti zamjene osoblja koju je njemačka vojska aktivno provodila već neko vrijeme uključivala je razrađenu i intenzivnu društvenu medijsku kampanju namijenjenu njemačkim tinejdžerima, što ih je potaknulo da se priključe vojsci u rekordnom broju.

Još jedna nekonvencionalna ideja koju je predložio njemački načelnik obrane Erberhard Zorn u prosincu 2018. bio je usmjeren na regrutiranje ljudi iz drugih zemalja EU u redove Bundeswehra. Svijetla perspektiva brzog obnavljanja postrojbi suočila se s preprekom u obliku njemačkog zakona. Njemački vojni zakon, donesen još 1956. godine, još uvijek zahtijeva da regruti budu njemački državljani.