Stotine otrovanja u državi Utah nakon što je toksična alga kontaminirala vodu

Untitled
Foto: AFP 2016/ Terry Spence

Toksična bakterija, slična onoj koja je prouzročila mnogo problema i na Floridi, sada terorizira državu Utah, gdje je prijavljeno već više stotina otrovanja kontaminiranom vodom.

Oko 330 ljudi u državi Utah prijavilo je trovanje nakon izlaganja vodi koja je kontaminirana opasnom razinom cijanobakterije, istog mikroorganizam koji je kontaminirao vode na Floridi u posljednja da mjeseca.

Prema Barbari Insley Crouch, izvršnoj direktorici Kontrolnog centra za otrove u Utahu, 330 zabilježenih slučajeva uključuje simptome poput povraćanja, glavobolje, proljeva i bolova u trbuhu. Veća izloženost bakteriji može prouzrokovati respiratorne probleme i iritaciju kože.

To su pojedinci koji su se rekreirali u blizini vode ili u samoj vodi na jezeru Utah,“ rekla je Crouch. Mnogi su također bili izloženi djelovanju bakterije u rijeci Jordan, zatim u donjem dijelu Little Cottonwood Creeka ili u donjem dijelu rijeke Spanish Fork.

Također je prijavljeno 20 slučajeva životinja koje su bile u kontaminiranoj vodi, kao i slučaj od oko stotinu mrtvih pataka koje su pronađene u jednom od više desetaka kanala koji su povezani s rijekom Jordan.

Lokalni poljoprivrednici koji se oslanjaju na rijeku Jordan i jezero Utah za navodnjavanje, pozvani su da prekinu s korištenjem te vode.

Nekih 3000 kilometara daleko od Utaha, cijanobakterija je već napala regionalne vode na Floridi, počevši u jezeru Okeechobee. Vode Floride ubrzo su bile prekrivene debelim slojem „algi“ (tehnički gledano, cijanobakterija nije alga), koje smrde poput mrtvih životinja. Epidemija je navela guvernera Floride Ricka Scotta da objavi izvanredno stanje za južne općine Floride. Uzrok epidemije je navodno preobilno korištenje gnojiva koji obogaćuju vodu fosforom i dušikom, koji su osnova za brzo razmnožavanje i širenje cijanobakterije.

Izvor: Sputnik / Tribun