Stotinjak mrtvih na obje strane u sukobu u Nagorno-Karabahu

Foto: AFP / Aris Messinis

Deseci azerbajdžanskih vojnika poginuli su u borbama duž granice između dviju bivših sovjetskih država, objavilo je u utorak azerbajdžansko ministarstvo obrane.

Prema ministarstvu, “50 pripadnika oružanih snaga”, uključujući 42 vojnika i osam graničara, poginulo je dok je navodno odbijalo “provokaciju velikih razmjera” koju je pokrenula Armenija. U priopćenju se također spominje da u sukobima ima ranjenih, ali se ne otkriva njihov broj.

Azerbajdžan tvrdi da je ponoćno granatiranje u utorak izazvao Erevan, nakon što je ministarstvo obrane u Bakuu optužilo armenske “sabotere” za miniranje cesta i infrastrukture na azerbejdžanskoj strani granice tijekom vikenda.

Erevan je odbacio optužbe Bakua i okrivio Azerbajdžan za pokretanje iznenadnog napada na sedam lokacija duž granice, s topničkom i minobacačkom vatrom, kao i napadima bespilotnih letjelica usmjerenih na “vojnu i civilnu” infrastrukturu u Armeniji.

Prema riječima armenskog premijera Nikola Pašinjana, 49 armenskih vojnika ubijeno je dok su odbijali azerbejdžanski napad.

Napetosti između dvaju susjeda rastu zbog sporne regije Nagorno-Karabah. Lokalno većinom etnički armensko stanovništvo početkom 1990-ih nastojalo je proglasiti neovisnost od Azerbajdžana uz potporu Armenije, što je izazvalo dugotrajni sukob između dviju nacija.

Godine 2020. Baku i Erevan vodili su 44-dnevni rat oko Nagorno-Karabaha, u kojem su azerbajdžanske trupe napredovale i na kraju je završio primirjem uz rusko posredovanje. U utorak je rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo obje strane na poštivanje primirja i suzdržanost.