Iranske vlasti uhitile su više od 100 osumnjičenih u vezi s nizom navodnih trovanja u školama diljem zemlje, priopćilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, pozvao je na “maksimalno kažnjavanje” počinitelja.

Uhićenja su se dogodila u Teheranu i 10 drugih provincija, navodi se u priopćenju ministarstva koje je citirala novinska agencija IRNA.

Neki od uhićenih koristili su “bezopasne i smrdljive tvari” kako bi izazvali paniku i zatvorili škole, tvrdi se u priopćenju ministarstva. Drugi s “neprijateljskim motivima” koristili su nepoznate supstance za “stvaranje straha i terora među učenicima, zatvaranje škola i stvaranje pesimizma prema islamskom establišmentu”, nastavlja se.

Ministarstvo je priopćilo da istražuje ima li potonja skupina ikakve veze s organizacijom Mujahedin Khalq, terorističkom skupinom koju navodno podržavaju SAD, Saudijska Arabija i Izrael.

Iran je pogođen nizom misterioznih “blagih” trovanja od prošlog studenog, s očiglednim napadima koji su se dogodili u više od 50 škola. Više od 1.000 učenica je pogođeno, što je izazvalo prosvjede roditelja, a neke je natjeralo da potpuno ispišu svoju djecu iz škole.

Bilo je nekoliko verzija o tome tko stoji iza navodnih trovanja. Predsjednik Ebrahim Raisi okrivio je vanjske neprijatelje Irana, dok je zamjenik ministra zdravstva Younes Panahi sugerirao da bi mogle biti umiješane tvrdokorne vjerske skupine koje se protive obrazovanju žena.

Khamenei je obećao oštar odgovor. Obraćajući se novinarima prošli tjedan, označio je incidente “neoprostivim zločinom” i rekao da bi se “ako se trovanje učenika dokaže, počinitelji trebali suočiti s maksimalnom kaznom bez oprosta”.