Ruralni okrug Ahrweiler, na zapadu Njemačke, najgore je stradao u poplavi koja je zadesila predijele Njemačke, samo u Ahrweileru zbog nevremena su deseci ljudi poginuli, stotine su ozlijeđene, a mnogi domovi pretvoreni su u ruševine.

Najmanje 62 osobe poginule su u oluji i poplavama koje su uslijedile, priopćila je u petak lokalna policijska uprava, dodajući kako bi se mračna brojka mogla povećati još više. Smješten južno od Kölna, okrug, koji ima oko 130 000 stanovnika, vidio je kako je rijeka Ahr pukla po svojim obalama, donoseći razaranja u obližnje gradove i sela.

Fotografije i videozapisi objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako su uništeni mostovi, ulice preplavljene brzom bujicom vode, a ceste pretvorene u kanale. Čitava sela u Ahrweileru trenutno su pod vodom.

Policijska uprava priopćila je da je zaprimila izvještaje o najmanje 362 osobe koje su ozlijeđene u tom okrugu. U četvrtak su vlasti izvijestile da je samo u okrugu Ahrweiler nestalo više od 1.300 ljudi.

Njemačka vojska raspoređena je na to područje kako bi pomogla u naporima traganja i spašavanja, a helikopter iz Francuske također je poslan da se pridruži operaciji, priopćila je policija.

Više od 1.000 policajaca, vojnika, vatrogasnih službenika i drugih osoba koje su reagirale na prvu sudjelovalo je u akciji spašavanja u Ahrweileru, rekle su vlasti, dodajući da je unatoč tome još uvijek bila potrebna dodatna snaga.

Njemačka se početkom ovog tjedna suočila s „jedinstvenom katastrofom bez presedana“, rekao je Gerd Landsberg, čelnik njemačkog Udruženja gradova i općina. Poplave, uzrokovane rekordnim kišama, pomele su automobile, uništile kuće i izazvale nestanak struje.

Zapadnonjemačke države Sjeverna Rajna-Vestfalija i Rajna-Palatinat su najviše pogođene. Broj žrtava u cijeloj zemlji sada je prešao 100, izvijestili su mediji koji se pozivaju na dužnosnike. Ranije u petak, njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer izdala je nacionalnu uzbunu za katastrofu.