Istraživanje: Štovanje predaka povezano s inteligencijom

Objavljeno:

Razmišljanje o svojim precima pokazalo se kao poticaj inteligenciji i emocionalnom samopouzdanju, stoji u studiji koju je provela skupina psihologa iz Njemačke i Austrije. Studija kaže kako su provedena četiri odvojena istraživanja u kojima su ispitanici potaknuti da razmišljaju pozitivno o svojim precima prije nego su podvrgnuti seriji testova inteligencije, te da su postigli znatno bolje rezultate od drugih ispitanika.

U prvom eksperimentu, ispitanici su bili u tri skupine, kojima je rečeno da misle o svojem porijeklu unazad nekoliko stoljeća, da razmišljaju o precima unatrag tri-četiri generacije, odnosno da ne misle o ničem. Rečeno im je da zamišljaju živote svojih predaka, njihove poslove, obitelj i nedaće sa kojima su se suočavali. Rezultati su pokazali kako su obje skupine koje su razmišljale o precima imale znatno bolje rezultate od testne skupine kojoj to nije bilo sugerirano.

Drugo istraživanje je bilo manje eksplicitno, dijelu ispitanika je rečeno da konstruiraju svoje obiteljsko stablo prije testiranja, rezultati su bili slični kao i u prvom istraživanju.

Treće istraživanje podijelilo je ispitanike u tri skupine, kojima je bilo rečeno da misle na bliske pretke koji su umrli, zatim da misle na bliske pretke koji su još živi, te treća skupina kojoj je rečeno da misle na bliske živuće prijatelje. Rezultati su pokazali kako su obje skupine koje su razmišljale od precima, bilo živim ili mrtvim, bolje riješile test inteligencije od skupine koja je razmišljala o bliskim živim prijateljima.

U sličnom, četvrtom eksperimentu, ispitanici su trebali razmišljati ili pozitivno ili negativno o svojim precima. Obje skupine koje su razmišljale o precima, bilo pozitivno ili negativno, bolje su riješile testove inteligancije od kontrolne skupine.

Možemo zaključiti da jednostavno razmišljanje o svojim precima, bilo bliskim ili daljnjim, bilo da smo kritični prema njima ili ih cijenimo, je dovoljan poticaj vlastitoj inteligenciji i emocionalnom zdravlju.

Izvor: Fischer, P., Sauer, A., Vogrincic, C., and Weisweiler, S. (2010) The ancestor effect: Thinking about our genetic origin enhances intellectual performance – European Journal of Social Psychology

Povezani članci

Posljednje objavljeno