Straight Edge (sXe) je nastao kao subkulturni pokret povezan s punk i hardcore glazbenom scenom. Do današnjih dana za mnoge je postao više od glazbe, subkulture i pokreta – postao je način života.

Početkom 1980-ih, na tada još relativno „zelenoj“ glazbenoj punk sceni pojavila se skupina mladih koji su jednostavno odbijali općeprihvaćene poroke među mladima na alternativnoj glazbenoj sceni, poput opijanja, drogiranja, pušenja duhanskih proizvoda. Upravo takav način razmišljanja postao je temelj onoga što i danas mnogi slijede pod pojmom „zdravog življenja“, ali prožet i povezan sa žestokom glazbom.

I’m a person just like you / But I’ve got better things to do / Than sit around and fuck my head / Hang out with the living dead / Snort white shit up my nose / Pass out at the shows / I don’t even think about speed / That’s something I just don’t need / I’ve got the straight edge.

– Minor Threat, „Straight Edge“

Ono što je počelo kao reakcija na konzumiranje alkohola, duhana i droga s vremenom se proširilo, pa su pojedine pod-skupine dodavale još niz poroka modernog društva na popis onoga što se s prijezirom odbacuje.

Žešće od rock’n’rolla, bez seksa i droga

Glazba je ono što privlači mnogo mladih, neovisno o tome koji je žanr u pitanju. U SAD-u je punk i hardcore scena bila u dramatičnom porastu 1980-ih, a u skladu s time započeo je i razvoj novog pokreta kojeg su predvodili brojni bendovi.

Iako je mnogima nezamislivo da glazba žešća od klasičnog rocka može odbaciti i elementarne sastojke poput svih oblika droga i nekontroliranog seksa, upravo to je privuklo brojne mlade koji su odlučili svoje živote i energiju usmjeriti na nešto drugačije i kreativnije osim autodestruktivnog ponašanja.

Pored odbacivanja uobičajenih poroka, mladi su se okrenuli pozitivnim i dubljim moralnim razmišljanjima, koja su se uvrstila među osnove Straight Edgea.

Tijekom 1990-ih, u pokret se uvlače veganizam, zaštita životinja, apstinencija od promiskuiteta, pa čak i odbacivanje lijekova te kave i drugih proizvoda ili razmišljanja koja se smatraju štetnima po duh i tijelo.

Primjerice, umjesto nekontroliranih spolnih odnosa „s kim se stigne“, sljedbenici pokreta okretali su se održavanju dugih veza i suzdržavanju od seksa prije braka. Dakako, ovo nije bilo nužno pravilo, jer zapravo pisanih pravila nije nigdje bilo niti se za kršenje istih odgovaralo nekom autoritetu, izuzev možda članovima skupine.

Mnogi sljedbenici ideje tvrde kako im je ona doslovno spasila život, posebice po pitanju narkotika i ovisnosti, koje su i danas veliki problem među mladima.

Nasilje i militantnost

Tijekom 1990-ih u američkim gradovima nastale su brojne Straight Edge „Hardline“ skupine koje su ideje pokreta odlučile primijeniti u praksi na ekstremniji način.

Tako osim izrade majica, prišivaka, bedževa i drugog materijala započinje i lov na dilere, narkomane, alkoholičare i ostale koji su spadali u konvencionalni dio društva.

Kako je tanka linija između pozitivne poruke i „militantnosti“, pojedinci su u pokretu smatrali da je nasilje opravdani način borbe protiv društvenih poroka. Mediji su se zbog takvih obrušili na čitavu scenu, a za njima nije zaostajala ni policija.

„Hardlajneri“ su sredinom 1990-ih u pojedinim američkim gradovima poput Salt Lake Cityja otvoreno napadali alkoholizirane osobe na ulicama, ali prije svega dilere. Zbog toga ih je i sama policija klasificirala kao „bandu“.

Zbog medijske eskponiranosti i imidža „nasilnika“, pripadnike pokreta stavilo se na popis potencijalnih terorističkih prijetnji tijekom Zimske olimpijade 2002. godine.

Usprkos politiziranju, jedan od pozitivnih stilova života

Kao i brojne druge stvari, Straight Edge je prošao sindrom politiziranja sa svih strana, pa čak i one vjerske. Iako je punk i hardcore scena uglavnom oduvijek bila povezana s marksizmom, anarhizmom i sličnim ideologijama, Straight Edge se raširio i među nacionalistima, rasistima i drugim radikalnim pokretima.

Usprkos tome, Straight Edge je sam po sebi uvijek bio apolitičan, jer mu je smisao bio promoviranje zdravog života, pozitivnog razmišljanja, suočavanja sa svim životnim problemima, a ne bijeg od njih.

Glazbeni udio u svemu uvijek je pritom bio magnet upravo za mlade, koji su i danas najčešće uključeni u svijet droge, alkohola i duhana od vrlo ranih godina.

Iako je Straight Edge kao pokret relativno oslabio u SAD-u, pa je i subkulturno možda pao djelomično i u zaborav, istovremeno je ojačao u drugim dijelovima svijeta. Neovisno o politici, bilo kakvim drugim uvjerenjima, on je izrastao u nešto mnogo više te je i danas za mnoge naprosto način života.

A upravo način života u kojem je snažan karakter važniji od eventualnog društvenog odbacivanja zbog odbijanja spomenutih općeprihvaćenih poroka, jedan je od razloga zašto se mnogi osjećaju ponosnim, prkosnim i snažnim. Straight Edge je upravo iz tog razloga danas mnogo više od pokreta ili subkulture.

 

Autor: Radogost Horvat