Britanski specijalci u Afganistanu morali su pribjeći lukavoj strategiji da se provuku kroz kontrolne punktove pod kontrolom Talibana kako bi stigli do Kabula, prenosi Daily Star.

Postrojbi od 20 vojnika iz Posebne zračne službe britanske vojske (SAS) navodno je naređeno da se pripremi za ekstrakciju u Kabul usred brze ofenzive islamističkih militanata nakon povlačenja američkih i NATO trupa.

Upozoreni su da nema dostupnih helikoptera koji bi ih odvezli s juga zemlje, gdje su bili stacionirani za svoju tajnu misiju, kaže se u izvješću.

Tim SAS-a bio je mjesecima u Afganistanu na tajnoj izvidničkoj misiji kad je sve krenulo nizbrdo. Rečeno im je da prekinu operaciju i pripreme se za hitno izvlačenje u Kabul.

Prisiljeni ostaviti iza sebe većinu svoje vojne opreme, odlučili su se za varku. Kupili su pet taksija kako bi se vozili stotinama kilometara do glavnog grada Kabula.

Kako je njihov put prolazio kroz brojne talibanske blokade, navodno su se obratili za pomoć afganistanskoj protuterorističkoj policiji. Potonji su im ponudili razne burke u različitim bojama – tradicionalnu žensku islamsku odjeću koja prekriva cijelo tijelo i lice, a samo mrežasti zaslon omogućuje korisniku da vidi ispred sebe. Vojnici su napustili većinu svoje opreme, osim oružja i municije i pokrili se burkama.

Izbjegli su zarobljavanje na blokadama puta mašući talibanskim zastavama i pretvarajući se da su pobožne žene na putu do glavnog grada kako bi proslavile uspješan povratak militanata na vlast nakon što su srušile vladu.

Njihova smicalica je uspjela, kaže izvor, dodajući da je bilo nekoliko loših trenutaka, ali čak ni talibani nisu bili voljni skinuti burku sa žene.

Kad su stigli do Kabula, vojnici su se odvezli što je moguće bliže zračnoj luci prije napuštanja taksija. Kad su stigli do ulaza u zračnu luku otkrili su se američkim stražarima.

Nakon toga, jedinica specijalnih snaga odvedena je u prostoriju u kojoj su konačno mogli napustiti burke i stupiti u kontakt s britanskim časnikom.